2012-02-28 09:28:34• hírek • MTI

A PNL diplomatája lesz a hírszerzés új vezére

Teodor Melescanu karrierdiplomatát, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátorát javasolta hétfőn Traian Basescu államfő a román külföldi hírszerző szolgálat élére.

Melescanu bejelentette, hogy elfogadta a felkérést, és felfüggeszti párttagságát. Korábban védelmi és külügyminiszter is volt.
A külföldi hírszerzés elnöki posztja azt követően üresedett meg, hogy az államfő a jelenlegi miniszterelnök Mihai Razvan Ungureanu volt hírszerző főnököt bízta meg február elején a kormányalakítás feladatával.

Hétfőn a román parlament képviselőháza és szenátusa együttes ülésen hivatalosan is megállapította hírszerzői poszt megüresedését, és Melescanu kinevezéséről várhatóan már kedden szavaz a törvényhozás.

Basescu javaslata illeszkedik a néhány éve általa meghonosított gyakorlathoz, miszerint ellenzéki politikusokat kér fel a hírszerző szolgálatok igazgatói tisztségének betöltésére. Először George Maior szociáldemokrata politikust kérte fel a belföldi hírszerző szolgálat élére, majd az akkor még liberális párti Ungureanut, most pedig Melescanut javasolta a felderítés élére.
Crin Antonescu, a PNL elnöke csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy Melescanu elfogadta a felkérést, és bejelentette, hogy kizárják a politikust a pártból. Az ellenzék jelenleg parlamenti sztrájkot folytat egy hónapja amiatt, hogy Basescu nem hajlandó kiírni az előre hozott parlamenti választásokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: